Jira'da check-list kullanmak ekibinizin daha Çevik olmasına nasıl yardımcı olabilir?


90'ların sonlarında ve 2000'lerin başında, çoğu teknoloji şirketi şelale(waterfall) metodolojisini uygulayarak katı dokümantasyon gereksinimleri ve sıralı geliştirme yaklaşımları dayattı. Bu genellikle yeterince test edilmemiş veya hatta teknolojik ve bağlamsal olarak güncelliğini yitirmiş ürünlerin piyasaya sürülmesine yol açtı. Böylece, 2001 yılında Çevik(Agile), mevcut ürün geliştirme yöntemine bir alternatif olarak ortaya çıktı.

Esnek bir metodoloji olarak Agile, manevra için alan bırakır. Ancak bu nedenle karmaşık ve hantal olarak da kabul edilebilir. Bu nedenle, iş akışınızın çeşitli noktalarına yerleştirilen stratejik ve anlaşılır kontrol listeleri, geliştirme sürecinizi organize bir şekilde ilerletmenize yardımcı olabilir. Bu yazıda Jira kullanarak çevik sürecinizden en iyi şekilde yararlanmak için bazı basit ipuçlarından bahsedildi.

Ürün iş listesi ve story talebi uygulama planını oluşturun

Çevik süreçler, daha iyi sonuçlar elde etmek için business ve developer ekiplerinin dünyalarını birbirine bağlamayı amaçlar. Metodoloji, ekibin gelecekteki ürünü şekillendirmesine yardımcı olan girdiler ve öngörüler sağlayarak herkesi katkıda bulunmaya teşvik eder. Daha sonra, bir ürün sahibi gelen bilgileri inceler ve bunları tek bir ürün birikimine yerleştirilen kullanıcı hikayelerine (son kullanıcı bakış açısından bir özelliğin açıklaması) dönüştürür. Bazı ekipler, story'leri epic adı verilen daha büyük görevler altında gruplandırır . Hangi epic'in en yüksek önceliğe sahip olduğunu bilen ürün sahibi, geliştiricilerden bu epicte story başına ayrıntılı bir plan hazırlamalarını isteyebilir. Yapılacaklar listesi olarak gösterilen plan, bir mühendise story için ne yapılması gerektiğine dair bir açıklama sağlar.


Scrum ve Kanban panolarında kontrol listelerini kullanın

Çevik'in bir parçası olarak, yazılım geliştirme ekiplerinin faaliyetlerini panolarda görüntülemeleri ve izlemeleri önerilir. Jira, planlama aşaması için scrum panolarından ve başlatılan sprintler için kanban panolarından yararlanır.

Agile ekibi, her iki panoyu da güncel tutarak ve kontrol listeleriyle zorunlu kılarak, ürün birikimi, mevcut görevler, iş ilerlemesi, engelleyiciler, ekip kapasitesi ve diğer veriler için ekstra görünürlük elde eder.

Kontrol listeleri kullanarak iş listelerinin tanımını (DoD) ve kabul kriterlerini belirleyin

Bir ürün artımının "Tamamlandı" olarak kabul edilmesi için koşulların belirlenmesi söz konusu olduğunda, bir ürün sahibinin görüşü genellikle bir geliştiricinin veya bir scrum ustasının görüşlerinden farklıdır. Bu nedenle, yanlış anlamaları önlemek ve yalnızca tamamlanan özelliklerin yayınlanabilir olduğundan emin olmak için, özelliğin hazır olup olmadığını , yapılan (DoD) tanımına ve kabul kriterleri kontrol listelerine göre kontrol edin.

Ekip , sprintin başında bir DoD listesini herkesin kolayca erişebilmesi için mevcut Jira iş akışına entegre eder. Ekip arkadaşları bir sorunu "Tamamlandı" statüsüne taşımadan önce, gerçekten tamamlandığından emin olmak için listeyi kontrol eder.

Bir story talebi teslim edilmeden önce, bir ürün sahibinin bunu kabul etmesi gerekir. Kabul kriterleri, kontrol listesinde açıklanacak iş durumlarındaki ihtiyaçların karşılanması için gerekli koşulların bir listesidir.


Çevik süreçlerle çalışma kaosunu yapılandırın

Çevik, son derece popüler bir metodolojidir ancak her yerde farklı kullanılır çünkü her takım onu kendi kullanım durumuna göre özelleştirir. Kontrol listeleri, ekiplerin büyük görevleri bölmesine, aşamaları izlemesine, şablonlar oluşturmasına ve daha fazlasını yapmasına olanak tanır. Bu basit aracı Jira'da kullanan bir şirket, çalışma kaosunu yapılandırır ve herkesin ne yapılması gerektiğini ve ne zaman tamamlandığını görmesine yardımcı olur.

Yorum ()


Haberler

Athena yeniliklerinden haberder olmak için email adresinizi listemize ekleyin.

Success! You've been added to our email list.
iletişim Bilgileri
  • Adres: Athena Bilişim Çözümleri A.Ş. Kozyatağı Mah. Hüseyin Çelik Sok. Nail Ergin İş Merkezi No:7 D:9 Kadıköy / İstanbul

  • Telefon: +90 (216) 706 58 00

  • Haritada göster: Harita